Çeşme En İyi Boyacı Ustası

Boya bir binanın veya iş yerinin güzel görünmesini sağlayan en önemli etkendir. Bina ne kadar iyi olursa olsun boyanın ve renginin güzel olmaması o binanın tüm güzelliğini yok etmeye yetecektir. Şehirlerde bulunan binlerce binanın farklı renklerde olması o şehre farklı bir hava katıyor.

Çeşme Ucuz Boyacı Ustası

Boya insanların faaliyet gösterdiği tüm binalarda kullanılıyor. Binalar ilk yapıldığı zaman boya yapılarak kullanıma hazır olduktan sonra her 2 yılda bir de boyasının yenilenmesi gerekir. Bu süre binanın veya evin kullanılmasıyla da değişebilir.

Örneğin sobalı ve kömürle yanan kaloriferli evlerde bu süre kısalabiliyor. Yine sigara içilen ve kalabalık ailelerin kullandığı evlerde duvar boyası sık sık yenilenmelidir. Evin küçük ve yaramaz çocuklarının çizdiği duvarlar kötü görüntüye sebep olacağı için çizikleri kapamak için Çeşme boya badana ihtiyacı duyulur.

Boyanın Hazırlanışı

Boyaların hazırlanmasında gerekli bazı malzemeler bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Boya
  • Tiner
  • Su
  • Karıştırıcı

Boya kapağı özenle açıldıktan sonra boyanın rengi inceltilir. Ve boya daha sıvı hale getirilerek kullanılır hale getirilir. Boyanın inceltilmesi için yağlı boya ise tiner, su bazlı boya ise su gerekiyor. Boyanın miktarına göre su ve tiner de bulunmalıdır. Karışımdan sonra bu maddeler iyice karıştırılarak boya kullanıma hazır hale getirilir.

Boyamada Kullanılan Malzemeler

Ev veya iş yeri herhangi bir duvar boyasında bulunması gereken malzemeler şunlardır;

  • Boya bandı
  • Zımpara
  • Spatula
  • Alçı
  • Naylon branda
  • Kestirme fırçası
  • Fırça
  • Temizlik bezi
  • Boyama Rulosu
  • Eldiven
  • Toz fırçası
  • Tiner

Yukarıda sayılan tüm malzemeler boyamanın farklı aşamalarında gerekli olacak malzemelerdir. Bu malzemelerden bazıları kullanılacak boyanın içinde kullanıldığı gibi bazıları boyama aşamasını kolaylaştırıcı malzemelerdir.

Ev Boyama

Evler inşaat aşaması tamamlandıktan sonra boyalı olarak yapılır ve teslim edilir. Bu boya evin ilk boyası olduğu için çok zor bir süreçtir. Boyayı yapan usta duvarlara kat kat boya sürmelidir. Çünkü duvarlar istenilen renge hemen ulaşamaz. Bunun için istenilen renge ulaşana kadar usta belirli aralıklarla boyama yapar. İlk boyamada boyadan önce astar çekilmesi boya yapımını kolaylaştıracaktır.

Ev kullanılmaya başlandıktan sonra belli aralıklar ile tekrar boyanır. Fakat bu boyama ilk boyama kadar zor olmaz. Sonraki boyama eğer renk değişmeyecekse veya boya tonu fazla değişmeyecekse astar kullanmaya gerek yoktur. Duvar renginin değişeceği boyama işleminde astar ve daha fazla boya kullanılmalıdır. Sürekli kiracı değişen ve sürekli kirlenen evlerde belli aralıklarla temizlik boyası ve Çeşme boya badana işlemi yapılır.

Ev Boyamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Evlerde boyama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir çok husus bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Boyama yapılırken zemine dökülen boyalar kurumadan tinerli bezle silinmelidir.
  • Boyama yapılacak ev eşyalı ise eşyalar bir örtü ile kapatılmalıdır.
  • Boyama sırasında priz ve lamba düğmeleri boya bandı ile korumaya alınarak ince bir fırça ile boyanmalıdır.
  • Boyama işlemi tavalar ve kapı kenarları kestirme fırçayla ve özenle yapılmalıdır. Buralarda da boya bandı kullanılabilir.

Boyama sırasında bu hususlara dikkat edilmesi sağlıklı bir boya açısından son derece önemlidir. Ayrıca Çeşme boyacı ustaları tarafından yapılan iyi bir boyama işinde fırça izi ve farklı renk tonları belli olmaz. Eğer duvar rengi değişecek ise altta kalan boya da belli olmaz.

İşyeri Boyama

İşyeri boyaması evlere göre daha sık yapılması gereken bir iştir. Bunun en büyük sebebi işyerlerine fazla insanın girip çıkması ve duvarların fazlasıyla zedelenmesidir. Bu zedelenmelerden dolayı duvarlar çizilir veya boyaları dökülür. Bu da işyerinde kötü bir görüntüye sebep olur. İşyerlerinde bir cephenin tamamen cam olması diğer cephelerde de genelde malzeme olması bu boyama işini daha da zorlaştırır. Boyama esnasında tüm malzemeler indirilerek ve zedelenen duvarlar alçı ile kapatılarak boyama yapılır.

Apartman Boyama

Apartman merdiven boşlukları herkesin ortak kullanım alanlarıdır. Dolayısıyla bu bölgeler de sıl sık kirlenen ve aynı sıklıkla boyanması gereken yerlerdir. Apartmanlarda daire sayısı arttıkça kirlenmesi daha da fazla olur. Apartman merdiven boşluklarında her katta pencere ve kapı olması daha da önemlisi apartmanın zemininden tavanına kadar korkuluk olması buraların boyanmasını zorlaştırıyor. Bu bölgelerde ince işçilik çok fazla gereklidir. Pencere ve kapı kenarları ile korkuluklar ince kestirme fırça ile yapılmalıdır. Bu aşama diğer bölgelere göre daha fazla zaman alacaktır.

Kapı Boyama

İç kapıların boyaması büyük bir ustalık gerektiren iştir. Kolay gibi görünen bu boyama aslında incelikleri bulunan ve çok riskli bir boyamadır. Burada ahşap olan kapı bazen boyayı kabul etmeyerek kusma yapıyor. Bunun önüne geçmek için tecrübeli Çeşme boya badana ustası zımpara yardımı ile tüm pürüzler yok eder. Sonrasında astar yaparak kapıyı boyaya hazırlar. Son aşama olarak kapı yağlı boya ile yavaş yavaş boyanır. Kapı boyaması yapan ustalar boyamanın her katında boyanın kurumasını bekler. Boyama yapılmadan önce kapı kolları ve kilit sisteminin çıkarılması bu işin inceliklerindendir.

Ahşap Pencere Boyama

Ahşap pencereler genellikle eski evlerde ve çok lüks tarihi konaklarda bulunur. Bu evlerde genellikle çift ahşap pencere yer alır. Son zamanlarda ahşaba dönen evlerde de bu ahşap pencereler kullanılır. Ahşap pencerelerin eve değişik bir hava katması daha fazla tutulmasına da neden oluyor. Ahşap pencereler tamamen ince işçilik gerektiren bir iştir. Burada boyanın cama sıçramaması için boya bandı kullanılır. Pencere boyaması tamamen kestirme fırçası ile yapılır. Ayrıca boyama işleminde en fazla zamanın harcandığı yerlerdir.

Alçıpan – Kartonpiyer

Alçıpan ve kartonpiyer son zamanlarda kullanılmaya başlanan ve tavanları çok güzel görünmesini sağlayan malzemelerdir. Bu malzemeler farklı desen ve motiflerde odalara canlılık katar. Fakat bu malzemeler ile işçiliği oldukça pahalıdır. Özellikle alçıpan malzemesi ağır olduğu için tavanda yerinin açılması ve malzemelerin sırasıyla yerleştirilmesi son derece zor bir iştir.

Alçıpanlar takıldıktan sonra o izlerin kaybolması için bu malzemelerin arasına alçı koyulması ve boyanması ustalık gerektirir. Kartonpiyerler duvar ile tavanın birleştiği yerlere kurulan hafif bir malzemedir. Bu malzeme özel yapıştırıcı ile duvar ve tavana yapıştırılır. Kartonpiyer yaparken iki duvar arası dikkat edilmelidir. Malzemelerin hizası ve desen farkı bulunmadan odanın dört bir yanı bu malzeme ile döşendikten sonra kestirme fırça ile boyaması yapılır. Alçıpan ve kartonpiyer işçiliğini deneyimli Çeşme boya ustası tarafından kolaylıkla yapılabiliyor.

Dış Cephe Boyama

Bir evin veya binanın dışardan görünen cephesi olan dış cephe genelde kaba sıva ile kaplı olur. Bu cephelerin boyası da diğerlerinden farklı olur. Dış cephe boyaları suya, güneş ışınlarına ve soğuğa dayanıklı olur. Bu boyamayı yapacak olan ustalarda yükseklik korkusu olmamalıdır. Çünkü genelde çok katlı ve yüksek binalar boyanıyor. Bu ustalar aynı zamanda iyi bir iskele ustasıdırlar. Yüksek katlı binalar asansör uygulaması yok ise iskeleler ile boyanıyor.

Boya Çeşitleri

Boyaların kullanılan alanlar ve özelliklerine göre farklı çeşitleri bulunur. Bu boya çeşitleri şunlardır;

  • Saten boya
  • Plastik boya
  • Sedef boya
  • Silikonlu boya
  • Akrilik boya
  • Grenli boya
  • Yağlı boya

Bu boyalar hazırlanışları farklı olmasa bile kullanımları ve uygulamaları farklıdır. Boyalar kullanım yerlerine göre de iç cephe ve dış cephe boyası olmak üzere ikiye ayrılır.